Leikur við evni úr Føroyingasøgu

Forlagið FANNIR hevur sett sær fyri at prenta aftur nakrar av elstu upprunasjónleikunum og nakrar týddar leikir, sum hava verið spældir í Føroyum.

Viðmerkingar eru skrivaðar til leikirnar, og eru greinir skrivaðar um teir, eru tær prentaðar við.

Nú kemur so nítjanda leikritið, ”HØVDINGAR HITTAST”, sum háskúlamaðurin Rasmus Rasmussen (1871-1962) skrivaði í 1910 undir dulnevninum Regin í Líð. Hetta er leikur  í trimum pørtum, prentaður fyrst sum framhaldstilfar í ”Tingakrossi”, kom síðani út í bók í 1928.

Flest øll føroysk børn munnu frá barnsbeini vera lærd, at í Føroyingasøgu er  Sigmundur  hin reinlynti friðarmaðurin, meðan Tróndur í Gøtu er gandakallur og harðrendur heidningur. Í hesum sjónleiki verður onnur mynd givin av tíðini, tá ið kristindómurin varð borin fram fyri føroyingar: Sigmundur er her umboðsmaður fyri útlendskt vald – Tróndur hann, sum verjir føroyskan sið.

Leikurin hevur verið spældur í Gøtu í 1944 og 1945, suðuri í Vági um tíggu ár seinni. Gøtufólk spældu eisini leikin í Klaksvík.

Miðskeiðis í 1950-unum setti ungmannafelagið Virkið á Sandi leikin á pall, og tá vóru heimasandsfólk eisini í sjónleikarhúsinum í Havn við honum. Leikurin var aftur settur á pall á Sandi í 1979. Nøkur ár undan tí høvdu víkarfólk spælt ”Høvdingar hittast”.

Seinast í tríatiárunum varð leikurin týddur til íslendskt og leiktur í íslendska útvarpinum sum ljóðmynd.

Árni Dahl valdi tekstir, skrivaði viðmerkingar og legði til rættis.

 

Bárður Jákupsson sniðgav forsíðu. William Heinesen gjørdi skreytmynd.

 

Leikrit 19 er 103 síður.